Ongemak

Ongemak

Een patiënt komt terug op het vorige gesprek waarin ik veronderstelde dat hij bang was om een ander te beschadigen. Hij vertelt dat dit niet het geval is, maar hij voelt het lichamelijk als hij iets doet dat bij het ander ongemak geeft. Hij geeft als voorbeeld dat hij zijn auto uitgeleend had. Hij wilde niet opblijven totdat de auto zou worden teruggebracht en zei dat de sleutel in de brievenbus gegooid kon worden. Dit gaf bij zijn vrouw ongemak omdat zij bang was dat iemand de sleutel uit de brievenbus zou halen en er dan met de auto vandoor zou gaan.

’s Nachts hebben ze overlegd of hij de sleutel uit de brievenbus zou halen, maar besloot dit niet te doen. 

Ik begon hardop te fantaseren hoe deze gebeurtenis zich zou kunnen voltrekken zonder dat iemand ongemak zou beleven. Wat als de bekende de sleutel de volgende dag bij hem zou afgeven, vroeg ik me af. Betreffende woonde niet ver, maar de volgende dag eerder opstaan om de auto en sleutel terug te brengen zou misschien ongemak opleveren. Ook zou mijn patiënt of zijn vrouw dan de sleutel in ontvangst moeten nemen, want misschien moest de lener dan eerder op en dat zou ook weer ongemak opleveren. Ik vroeg hoe laat zijn vrouw de auto nodig had, hetgeen om 10.00 uur zou zijn. Dan zou je vrouw de auto de volgende dag kunnen gaan halen, maar dan moet ze eerder van huis en dat geeft ook weer ongemak. Een leven zonder ongemak is dus niet mogelijk, concludeerde mijn patiënt.

Ik vroeg hem hoe je een sleutel uit een brievenhuis zou kunnen halen en hoe de potentiële dief zou kunnen weten dat er een autosleutel in zat. We konden niets bedenken totdat we ons realiseerden dat je een magneet aan een touwtje zou kunnen doen en dan de sleutel kan opvissen. Met de afstandsbediening zou de dief dan kunnen uitvinden van welke auto de sleutel was en dan doodleuk kunnen wegrijden.

De kans dat dit gebeurd is niet zo groot en zelfs nihil. Het zou wel kunnen, niets is zeker. Samen kwamen we tot de conclusie dat niets zeker is in dit leven en dat je vanaf je geboorte ongemak schept.
Lieve help wat heb ik toch een leuk vak.

Psychiaterpraktijk GWC van den Berg

De psychiaterpraktijk hanteert momenteel een aanmeldstop, niet voor de intake en niet tussen intake en het begin van de behandeling. Indien ik u niet binnen 4 weken een afspraak kan aanbieden, dan dien ik u te verwijzen naar de zorgbemiddelaar van uw zorgverzekeraar.

Stel je vraag